Introduction-
A variety of food and non food crops are grown in different parts of the country depending upon the variations in soil, climate and cultivation practices. Major crops grown in India are rice, wheat, millets, pulses, tea, coffee, sugarcane, oil seeds, cotton and jute, etc.
Rice-
It is a kharif crop which requires high temperature, (above 25°C) and high humidity with annual rairifall above 100 cm. In the areas of less rainfall, it grows with the help of irrigation.
Rice is grown in the plains of north and north-eastern India, coastal areas and the deltaic regions. Development of dense network of canal irrigation and tubewells have made it possible to grow rice in areas of less rainfall such as Punjab, Haryana and western Uttar Pradesh and parts of Rajasthan.
It is the staple food crop of a majority of the people in India. Our country is the second largest producer of rice in the world after China.
चावल की वृद्धि के लिए आवश्यक भौगोलिक परिस्थितियों का वर्णन कीजिए
देश के
विभिन्न हिस्सों में विभिन्न प्रकार की खाद्य और गैर-खाद्य फसलें उगाई जाती हैं जो
मिट्टी, जलवायु
और खेती के तरीकों में भिन्नता पर निर्भर करती हैं। भारत में उगाई जाने वाली
प्रमुख फसलें चावल, गेहूं, बाजरा, दालें, चाय, कॉफी, गन्ना, तिलहन, कपास
और जूट आदि हैं।
चावल -:
यह एक खरीफ फसल है जिसके लिए उच्च तापमान, (25 डिग्री
सेल्सियस से ऊपर) और उच्च आर्द्रता की आवश्यकता होती है, जिसमें
वार्षिक वर्षा 100 सेमी
से अधिक होती है। कम वर्षा वाले क्षेत्रों में यह सिंचाई की सहायता से उगती है।
चावल उत्तर और उत्तर-पूर्वी
भारत के मैदानी इलाकों, तटीय क्षेत्रों और डेल्टा
क्षेत्रों में उगाया जाता है। नहर सिंचाई और नलकूपों के घने नेटवर्क के विकास ने
पंजाब, हरियाणा और पश्चिमी उत्तर
प्रदेश और राजस्थान के कुछ हिस्सों जैसे कम वर्षा वाले क्षेत्रों में चावल उगाना
संभव बना दिया है।
यह
भारत में अधिकांश लोगों की मुख्य खाद्य फसल है। हमारा देश चीन के बाद दुनिया में
चावल का दूसरा सबसे बड़ा उत्पादक है।
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