What are the cropping seasons in India? भारत में फसल के मौसम क्या हैं?

There are  following three cropping seasons in India.



1. Rabi Cropping Season

2. Kharif Cropping Season

3. Zaid Cropping Season




1. Rabi Season-: Rabi crops are sown in winter from October to December  and harvested in summer from April to June. Some of the important rabi crops are wheat, barley, peas, gram and mustard. Though, these crops are grown in large parts of India, states from the  north and north-western  parts such as  Punjab, Haryana, Himachal Pradesh,  Jammu  and Kashmir, Uttarakhand and Uttar Pradesh are important for the production of wheat and other rabi crops.

2. Kharif Season-: Kharif crops are grown with the onset of monsoon in different parts of the country and these are harvested in September-October. Important crops  grown  during  this  season are paddy, maize, jowar, bajra, tur (arhar), moong, urad, cotton, jute, groundnut and soyabean. Some of the most important rice- growing regions are Assam, West Bengal, coastal regions of Odisha, Andhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu, Kerala and Maharashtra, particularly the (Konkan coast) along with Uttar Pradesh and Bihar. Recently, paddy has also become an important crop of Punjab and Haryana.
 
3. Zaid Season-: In between the rabi and the kharif seasons, there is a short season during the summer months known as the Zaid season. Some of the    crops  produced   during  ‘zaid  are watermelon, muskmelon, cucumber, vegetables and fodder crops. Sugarcane takes almost a year to grow.





भारत में फसल के मौसम क्या हैं?


भारत में निम्नलिखित तीन फसल ऋतुएँ होती हैं।

1. रबी की फसल

2. खरीफ की फसल

 3. ज़ैद की फसल

1. रबी की फसल-: रबी की फसल अक्टूबर से दिसंबर तक सर्दियों में बोई जाती है और गर्मियों में अप्रैल से जून तक काटी जाती है। रबी की कुछ महत्वपूर्ण फसलें गेहूं, जौ, मटर, चना और सरसों हैं। हालांकि, ये फसलें भारत के बड़े हिस्से में उगाई जाती हैं, उत्तर और उत्तर-पश्चिमी हिस्सों जैसे पंजाब, हरियाणा, हिमाचल प्रदेश, जम्मू और कश्मीर, उत्तराखंड और उत्तर प्रदेश के राज्य गेहूं और अन्य रबी फसलों के उत्पादन के लिए महत्वपूर्ण हैं।

2. खरीफ की फसल-: देश के विभिन्न हिस्सों में मानसून की शुरुआत के साथ खरीफ फसलें उगाई जाती हैं और इनकी कटाई सितंबर-अक्टूबर में की जाती है। इस मौसम के दौरान उगाई जाने वाली महत्वपूर्ण फसलें धान, मक्का, ज्वार, बाजरा, अरहर, मूंग, उड़द, कपास, जूट, मूंगफली और सोयाबीन हैं। सबसे महत्वपूर्ण चावल उगाने वाले क्षेत्रों में असम, पश्चिम बंगाल, ओडिशा के तटीय क्षेत्र, आंध्र प्रदेश, तेलंगाना, तमिलनाडु, केरल और महाराष्ट्र, विशेष रूप से उत्तर प्रदेश और बिहार के साथ (कोंकण तट) हैं। हाल ही में, धान  पंजाब और हरियाणा की भी एक महत्वपूर्ण फसल बन गया है।

3. ज़ैद की फसल-: रबी और खरीफ के मौसम के बीच, गर्मियों के महीनों के दौरान एक छोटा मौसम होता है जिसे ज़ैद के मौसम के रूप में जाना जाता है। जैद के दौरान उत्पादित कुछ फसलें तरबूज, कस्तूरी, ककड़ी, सब्जियां और चारा फसलें हैं। गन्ने को उगने में लगभग एक साल का समय लगता है।
 

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